Att göra gott

På vår gård har vi flera mycket gamla äppelträd som ger mycket och fin frukt. Det är härligt att kunna plocka äpplen i den egna trädgården och äta direkt! Eller göra äppelmos, eller baka pajer, eller ge äpplen till hästen. Men det brukar bli ganska mycket äpplen och vi ville ju så gärna ta reda på allt, så vi åkte långväga för att göra must av våra äpplen.

Så föddes idén att starta ett lokalt musteri i Sundsvallsområdet.
 
Hantverksmässigt och varsamt tar vi tillvara dina äpplen, göra god och härlig must som är din egen, äkta och utan några tillsatser.

Det är klimatsmart! Det gör gott!

Det är en solig och varm dag i augusti, från äppelträdet hänger massor av stora, ljusgröna äpplen. Jag tar ett äpple, sätter mig ner under trädet, tar en stor tugga, saften från äpplet rinner lite i ena mungipan och jag tänker – “Åh, vad gott, det här ska jag tänka på i vinter när det är kallt, snöigt och mörkt”.
 

 Det är januari och solen orkar inte upp över berget än, kallt och snöigt och väldigt svårt att framkalla den varma sommarkänslan jag hade i augusti. Jag går ner i matkällaren, hämtar en flaska äppelmust, häller upp ett glas och sätter mig i skönaste fåtöljen. Tar en stor klunk, blundar och tänker – ”Åh, vad gott, precis som nyplockat. Nu känns det inte så långt kvar tills äppelträden blommar igen.”

Bi-produkt

På gården finns några tusen hjälpredor som pollinerar äppelträden.

Honung från gårdens Nordiska bin kan du köpa i musteriet.