Så här går det till att musta äpplen

Boka en tid för mustning och berätta hur många kilo äpplen du har med dig så vi kan beräkna tidsåtgången.
Använd  kontaktformuläret, du får svar senast dagen efter.

Det tar ca 30 minuter att musta 40 kg äpplen (ungefär 2 fyllda lövkorgar i plast) och av 10 kg äpplen får du ut cirka 5-6 liter must, beroende på mognad och sort.

Först river vi äpplena i en kvarn och sedan lägger vi fruktmassan i pressdukar i en press och pressar försiktigt ur saften.
Råsaften/musten häller vi upp i rena kärl, (plastdunkar eller hinkar med lock), som du tar med dig,  eller köper  dunkar från musteriet. Vi avråder från flaskor, då vi har begränsat med utrymme i musteriet.

Råmust
Äppelmust är en färskvara  och måste förvaras kallt, den håller ungefär 1 vecka i kylskåp. För att kunna bevara musten längre kan du antingen frysa ner den eller pastörisera den. Om du skall frysa ner musten, tänk på att använda förpackningar som går att frysa, plast eller väl rengjorda tetror och inte fylla förpackningen helt eftersom den expanderar. Glasflaskor och glasburkar spricker i frysen.

Pastöriserad must
Hos oss kan du få din must pastöriserad och förpackad i 3-liters Pouch-up® påse med kran. Om du vill ha musten i Pouch-up® påse  bokar du detta samtidigt som du bokar mustningen och hämtar den färdiga musten någon dag senare, enligt överenskommelse.
Pastöriserad must i Pouch-up® påse håller minst 8 månader i rumstemperatur. Öppnad Pouch-up® påse  håller ca 3 veckor i kylskåp.

Äppelresterna
Äppelresterna som blir kvar efter mustningen tar du med dig hem till komposten eller kärlet för matavfall. 

Hur ska äpplena vara?
Det är viktigt att äpplena är rena.
Äpplena skall vara tvättade innan du kommer. De skall vara rena från smuts, lera, jord, fågelbajs, gräs m.m. så de skulle gå att sätta tänderna i dem direkt. Smutsiga äpplen kan förorena musten och utrustningen med jordbakterier vilket i sin tur kan leda till sjukdom.
Det gör inget om äpplena är skorviga eller har mindre stötskador, det blir ändå fin must av dem. Fallfrukt fungerar jättebra.
Ruttna och mögliga äpplen sorterar du bort och slänger.
Använd äpplen som är mogna, lite krispiga/hårda och saftiga. Mjöliga äpplen går inte att musta, det blir bara en sörja. Kontrollera om äpplet är moget genom att skära itu och titta på kärnornas färg - vita kärnor=omoget, bruna/svarta kärnor=moget och framförallt smaka på äpplet.
Fallfrukt som plockats i beteshagar får inte användas eftersom de kan föra med sig allvarlig smitta.